Wat is er nieuw in Windows 11? 

Windows 11 is de nieuwste versie van het populaire besturingssysteem van Microsoft. Het brengt een aantal nieuwe functies en verbeteringen die je productiviteit, creativiteit en plezier kunnen verhogen. In deze blogpost bespreken we vijf van de beste nieuwe functies die je kunt verkennen in Windows 11.

 Een fris en modern ontwerp

Windows 11 heeft een fris en modern ontwerp dat je desktop een nieuwe look geeft. Het startmenu is verplaatst naar het midden van de taakbalk en toont je je vastgemaakte apps, recente bestanden en aanbevolen inhoud. Je kunt het startmenu ook aanpassen aan je voorkeuren en thema's. De taakbalk heeft ook nieuwe pictogrammen voor de zoekfunctie, de widgets, de Microsoft Store en de chatfunctie.

De vensters hebben afgeronde hoeken en schaduwen, waardoor ze er zachter en eleganter uitzien. Je kunt ook gebruik maken van Snap Assist om je vensters gemakkelijk te organiseren in een raster op je scherm. Je kunt ook meerdere bureaubladgroepen maken voor verschillende doeleinden, zoals werk, studie of ontspanning. Je kunt elke groep een eigen achtergrond en label geven om ze te onderscheiden.

Nieuwe manieren om te communiceren

Windows 11 maakt het makkelijker om in contact te blijven met je familie, vrienden en collega's. Met de chatfunctie kun je direct berichten sturen, bellen of videobellen met iedereen die een Microsoft-account heeft. Je kunt ook sms-berichten ontvangen en verzenden vanaf je pc als je een Android-telefoon hebt. Je kunt ook snel toegang krijgen tot je contacten via de taakbalk of het startmenu.

Met de widgetsfunctie kun je een gepersonaliseerde feed bekijken met nieuws, weer, agenda, takenlijst en meer. Je kunt de widgets met een simpele veeg naar links op je scherm oproepen. Je kunt ook widgets toevoegen, verwijderen of herschikken naar wens.

Betere prestaties en beveiliging

Windows 11 is niet alleen mooier, maar ook sneller en veiliger. Het is ontworpen om optimaal gebruik te maken van de hardware van je pc en om sneller op te starten, te reageren en te multitasken. Het ondersteunt ook nieuwe technologieën zoals DirectStorage en Auto HDR, die je gaming-ervaring naar een hoger niveau kunnen tillen.

Windows 11 is ook gebouwd met meerdere lagen van beveiliging om je apps, informatie en privacy te beschermen. Het ondersteunt gezichts- of vingerafdrukherkenning voor een eenvoudige en veilige aanmelding. Het gebruikt ook SmartApp Control om alleen apps uit te voeren die een goede reputatie hebben en je gegevens niet in gevaar brengen. Bovendien kan Microsoft Edge je wachtwoorden scannen op het web om te controleren of ze zijn gecompromitteerd.

Meer mogelijkheden voor creativiteit

Windows 11 geeft je meer mogelijkheden om je creativiteit te uiten en te delen. Je kunt gebruik maken van de touch-, pen- of spraakfuncties om op een natuurlijke manier met je pc te communiceren. Je kunt ook gebruik maken van de nieuwe Microsoft Paint-app, die een vernieuwde interface heeft en ondersteuning biedt voor donkere modus, thema's en 3D-objecten.

Je kunt ook gebruik maken van de nieuwe Microsoft Photos-app, die een eenvoudige en krachtige manier biedt om je foto's te bewerken, organiseren en delen. Je kunt filters, bijsnijden, roteren, tekst toevoegen en meer doen met slechts een paar klikken. Je kunt ook video's maken met muziek, overgangen, effecten en meer met de Video Editor-functie.

Toegang tot honderden games

Windows 11 is ook een paradijs voor gamers, omdat het toegang biedt tot honderden hoogwaardige pc-games met Xbox Game Pass. Je kunt genieten van nieuwe games op de dag van de release, exclusieve titels en kortingen. Je kunt ook je games streamen naar je pc vanaf je Xbox-console met de Xbox-app.

Windows 11 ondersteunt ook de nieuwste gaming-technologieën, zoals DirectStorage, Auto HDR en DirectX 12 Ultimate. DirectStorage zorgt ervoor dat grotere werelden met meer details sneller laden en wordt nu ondersteund op meer opslagconfiguraties. Auto HDR verbetert de kleur- en helderheidsbereik van games tot HDR op compatibele schermen. DirectX 12 Ultimate biedt de beste grafische prestaties en functies voor pc-games.

Conclusie

Windows 11 is de beste Windows ooit, omdat het een fris en modern ontwerp, nieuwe productiviteit- en sociale functies, betere prestaties en beveiliging, meer mogelijkheden voor creativiteit en toegang tot honderden games biedt. Als je Windows 11 wilt proberen, kun je controleren of je pc in aanmerking komt voor een gratis upgrade. Je kunt ook meer informatie vinden over Windows 11 op de officiële website van Microsoft.